De vleermuizenwerkgroep is de afgelopen jaren flink gegroeid. Bestonden we een paar jaar geleden nog uit ongeveer 6 personen, nu hebben we 14 leden. Met name mensen van de lichting gidsen van de NGO(Natuur Gidsen Opleiding) van 2019/2020 zijn lid geworden van onze werkgroep. We hebben onze activiteiten daarom flink kunnen uitbreiden. We hebben nu op jaarbasis ongeveer 30 lezingen met een excursie. Deze lezingen worden met name gehouden op campings in de regio. We merken dat deze voorlichtingen steeds populairder worden. Zaten er in het begin 10 tot 20 mensen in de zaal, nu zitten er soms meer dan 60.
Ook zijn er steeds meer verenigingen die graag iets meer over vleermuizen willen weten. Met name kinderen vinden het prachtig. En daar hebben we op in gespeeld door Vlerkje te ontwikkelen. Een unieke batdetector in de vorm van een vleermuis op een stok. Helemaal zelf ontwikkeld door leden en hun partners van onze werkgroep. De oogjes gaan rood oplichten, zodra er een vleermuis overvliegt. Een gigantisch succes. De kinderen vinden het prachtig en spannend.
Daarnaast hebben we onze eigen batdetectoren gemaakt. Dat was een gigantische klus met al die soldeerpunten. Het is gelukt en deze worden ingezet bij Operatie Barbastella. Dit jaar hebben we ook meegedaan voor de 2e keer mee met de Vleermuis Transecttellingen (NEM-VTT). Een aantal keren per jaar rijden we ’s avonds een paar vaste routes om geluiden van vleermuizen op te nemen om deze later te analyseren op de computer. Deze gegevens delen we met de Zoogdierenvereniging. Zo krijgen we een beeld van wat er in onze regio rondvliegt.
Dit jaar zijn we ook gestart met kerkzoldertellingen. Daarnaast onderhouden we vleermuizenkelders. Ook hebben we op een aantal campings vleermuizenkasten opgehangen en deze controleren we met enige regelmaat op de aanwezigheid vleermuizen. We zijn met name benieuwd of vleermuizen in de winterperiode verkassen.
Al met al dus een drukke werkgroep. Educatie staat voorop. De lezingen met daarna een excursie is onze voornaamste bezigheid. We kunnen daarom nog wel mensen gebruiken. Je wordt opgeleid binnen onze groep. Dus heb je zin en tijd om zo af en toe een excursie te begeleiden of om mee te doen met een ander vleermuisproject, meld je aan bij de coördinator (Wilko Poortman: secretaris@vleermuizendorp.nl) van onze werkgroep.
Tekst: Wilko
Foto: Kevin