De vleermuis
Op onze planeet zijn ongeveer 6400 verschillende soorten zoogdieren te vinden, waarvan maar liefst 1500 soorten vleermuizen zijn. Dat betekent dat vleermuizen meer dan 23% van alle zoogdiersoorten uitmaken. Maar hoeveel weten we eigenlijk over deze mysterieuze vliegers? Stel jezelf eens de vraag: Hoeveel vleermuissoorten ken ik?
Van die 1500 soorten vinden we er zo’n 18 in Nederland. Elke vleermuis heeft zijn eigen specifieke eisen als het gaat om zijn leefomgeving, zoals de vereisten voor een rustplaats, het soort insecten dat zij eten, het type biotoop waarin zij jagen en andere factoren.
Vleermuizen behoren tot de orde ‘Chiroptera’. ‘Chiro’ betekent hand en ‘ptera’ betekent gevleugeld, wat hen handvleugeligen maakt. Ze zijn uniek onder de zoogdieren omdat ze actief kunnen vliegen, gebruikmakend van hun armen en handen. Bovendien kunnen zij uitstekend manoeuvreren in volledige duisternis dankzij echolocatie, wat hen onderscheidt van dieren zoals katten en uilen, die sterk afhankelijk zijn van hun goede zicht in omstandigheden met weinig licht.
Op een betoverende zomeravond hebben velen van ons de gracieuze vlucht van een vleermuis mogen aanschouwen. Terwijl ze elegant door de lucht manoeuvreren, zijn ze vast en zeker op jacht naar de vele kleine insecten die zich boven ons hoofd bevinden. Deze acrobatische bewegingen zijn een direct gevolg van hun zoektocht naar voedsel. Overigens, alle vleermuizen die in Nederland voorkomen, voeden zich met insecten en spinnen.
Laten we niet vergeten dat vleermuizen van onschatbare waarde zijn en onze onvoorwaardelijke bescherming verdienen, die ze gelukkig ook wettelijk ontvangen.
Wat moet je doen als je een vleermuis vindt? Vooral niet aanraken!
Wil je een vleermuis die op een vervelende plaats ligt of hangt toch weg hebben:
- neem dan een potje;
- zet het potje over de vleermuis en schuif met een kartonnetje de vleermuis er in;
- waarschuw een deskundige bij je in de buurt.
Voor de Oost-Achterhoek: zie de Vleermuiswerkgroep op deze website
Voor meer informatie ga naar VLEERMUIS.NET, een initiatief van de Vleermuiswerkgroep Nederland (VLEN).
Foto’s: Watervleermuis & Vleermuizen in opvang & Ruige Dwergvleermuis: © Jan Mannak
Vleermuizenexcursies en lezingen door gidsen van vleermuiswerkgroep IVN Oost-Achterhoek en Stichting Vleermuizendorp Neede.
Onze vleermuiskelder
Wij zijn trots op onze vleermuiskelder, die al meer dan 20 jaar dienst doet als veilige verblijfplaats voor allerlei vleermuissoorten tijdens de wintermaanden. De kelder ligt net buiten Neede en bevindt zich in een omgeving die perfect is voor vleermuizen: bomen, wat...
Zolderbericht
Zolderbericht Dat ik vleermuizen bij huis heb weet ik al heel lang. Zij zijn een vertrouwde verschijning op zomeravonden als ik lekker buiten zit. Maar wat wist ik ervan? Geen snars! Sinds ik lid ben van de Vleermuizenwerkgroep (SVDN: Stichting Vleermuizendorp Neede)...
Zoldertellingen – Het vervolg
De afgelopen weken hebben wij vier kerkzolders bezocht. Wij hebben honderden treden beklommen, ons meerdere keren het hoofd gestoten, spinnenrag van ons afgeveegd en vleermuizen gezien. Maar liefst drie hebben wij waargenomen. In de kerken van Beltrum, Groenlo en...