Operatie Barbastella

Tijdens een bijeenkomst van vleermuisdeskundigen begin november werd ons toegefluisterd dat het de moeite waard zou zijn om in de omgeving van Winterswijk op zoek te gaan naar de mopsvleermuis (Barbastella barbastellus). Voor een stichting die zich inzet voor vleermuizen in de Achterhoek is dit een kans die we niet konden laten liggen.

Waarom de Mopsvleermuis?

In september 2023 verscheen er een artikel op Nature Today met als titel: Terugblik op een unieke vondst: de eerste kraamkolonie mopsvleermuis in Nederland. Dit beschreef de ontdekking van de eerste kraamkolonie in Nederland in meer dan 30 jaar, mogelijk zelfs ooit. Dat deze kolonie in ons werkgebied, de oostelijke Achterhoek, werd gevonden, gaf ons de motivatie om begin december het buitengebied van Winterwijk te verkennen.

Met z’n drieën bezochten we een locatie die volgens ons, als vleermuisliefhebbers, perfect geschikt zou kunnen zijn voor mopsvleermuizen. Van deze soort is bekend dat ze zelfs in de winter actief op jacht gaan naar kleine nachtvlinders. Zijn die er nu? Jazeker! Het is nu de tijd van de kleine wintervlinder, en daarnaast vliegen er ook enkele winteruilen. Kortom, voor de mopsvleermuis is er genoeg te eten.

Hoe onderzoeken we of er mopsvleermuizen zijn?

Dat doen wij met onze zelfgemaakte detectoren. In 2023 hebben wij meerdere avonden besteed aan het bouwen en optimaliseren van onze Teensy Bats. Hiervan hebben we inmiddels meerdere exemplaren, die we in tweetallen gebruiken om een beeld te krijgen van de aanwezigheid van mopsvleermuizen. De Teensy Bats stellen we in om tussen 17.00 uur en 22.00 uur opnames te maken van voorbijvliegende vleermuizen. Niet de hele nacht, zodat de accu langer meegaat. Zie een foto van onze Teensy Bat, veilig verpakt in plastic tegen winterse weersomstandigheden.

Er breken spannende tijden aan voor ons, want van een winterslaap is bij ons geen sprake!

Mopsvleermuis:

De mops is een middelgrote vleermuis met een gewicht van 6 tot 14 gram. De soort heeft een enigszins gedrongen snuit met naar voren gerichte neusopeningen, wat doet denken aan een mopshondje, vandaar de naam. Een bijzonder weetje: het oudst bekende exemplaar is maar liefst 22 jaar geworden.

Voor ons is het belangrijk om te weten dat mopsvleermuizen bij voorkeur overwinteren in de buurt van hun zomerverblijfplaats. Aangezien in 2023 een kraamverblijf in de omgeving van Winterswijk is gevonden, zou het prachtig zijn als we deze soort hier ook in de winter kunnen waarnemen.

Wordt vervolgd…..

Foto’s: Pieter, Hillie  & Kevin

Tekst: Kevin