Al maanden liepen wij rond met het idee om ons eigen vleermuisdetectoren te bouwen. Maar nu begin maart was het dan zover. Onder de strakke leiding van Eef kregen wij eerst uitleg over het gekozen apparaat, vervolgens wat uitleg over solderen en toen mochten wij een circuitje gaan solderen op een Breadboard. Een LED-lampje die door middel van een schakelaar aan en uit gezet kon worden.

Klinkt mogelijk eenvoudig, echter voor sommigen was het de eerste keer dat ze een soldeerbout in handen hadden gehad, en voor anderen was de laatste keer 30 jaar geleden. En dan verleer je wel bepaalde zaken. En, solderen zonder leesbril gaat toch soepeler dan met:-).

Hoe plaats je een soldeerbout op een breadboard, hoe smelt je de tin, hoe verbind je de componenten en nog vele andere vragen werden tijdens het practicum-uurtje gesteld.

Aan het begin van de avond klonken optimistische geluiden, dat wij vanavond naar huis zouden gaan met werkende batdetectoren. Veel te optimistisch, aangezien wij naar huis gingen met een LED-lampje die aan en uit gezet kon worden door een schakelaar.

Maar even wat achtergrondinformatie. Wij hebben ervoor gekozen als Stichting Vleermuizendorp Neede 6 Teensy-Bat detectoren te bouwen en hiermee heeft onze aanvoerder intensief contact gehad met Edwin Houwertjes (https://www.teensybat.com/).

Redenen waarom wij hiervoor gekozen hebben:

  1. Door de Teensy-Bat kunnen we de vleermuizen zowel horen als zien.
  2. Tevens werken de apparaten stand-alone met opname-faciliteiten. Hierdoor valt achteraf met software te analyseren wat er de afgelopen nacht gevlogen heeft.

Dit zal zeker zorgen voor vele nieuwe mogelijkheden voor onze stichting. Wat deze allemaal zijn, dit zal in de komende maanden duidelijk worden.

Wij gingen allen wijzer en vaardiger naar huis.

Wordt vervolgd…..

 

Eef, Hillie, Wilko, Arie, Pieter, Andrea & Kevin