Enkele jaren geleden, in oktober 2020 om precies te zijn, hebben wij vleermuiskasten opgehangen bij recreatiepark Marveld en bij Brouwersnös, beiden in Groenlo. Wij hadden het idee opgevat om te zien hoe snel de kasten bezet raakten en of er veel verplaatsing was van vleermuizen tussen de verschillende kasten. Om dit te monitoren heeft onze secretaris Wilko, woonachtig op steenworp afstand van beide locaties, regelmatig de fiets gepakt en rondjes gereden, daarbij speurend naar signalen van bewoning.

Wij kunnen nu het volgende stellen: 

De vleermuizen in Groenlo hebben onze kasten nog niet gevonden. Ze vliegen er wel, dit zien wij bij zowat elke excursie, maar erin verblijven (althans op momenten dat Wilko kijkt) doen zij niet. 

De conclusie kan niet anders zijn dan dat de Groenlose vleermuizen het ergens anders te goed hebben, en dit vinden wij helemaal prima. Dieren die onze kasten gevonden zijn nachtvlinders, oorwurmen, spinnen en spechten. Zie hiervoor de foto van de vleermuiskast die niet meer geschikt is voor vleermuizen.

Wij geven echter niet op. Alle kasten zijn schoongemaakt, rechtgehangen en eventuele hindernissen in de aanvliegroute zijn verwijderd.

Een dag als vandaag staat garant voor leuke gesprekken met de gasten van Marveld en bezoekers van Brouwersnös. Het is mooi om te merken dat zoveel mensen vleermuizen een warm hart toedragen. 

Op naar bewoning!!

22 juli 2024

Hillie, Wilko, Andrea & Kevin